Ett systemiskt förhållningssätt innebär att ha fokus på relationer och samband mellan olika delar i systemet där det man vill undersöka ingår. Exempel på olika system vi ingår i är t.ex. familj, arbetsgrupp, organosation och även delar inom en och samma person.
Ofta är vi omedvetna om vilka hinder som finns på en djupare nivå inom ett system. De kan visa sig
i form av konflikter, fastlåsta mönster, beslutsvånda, olika former av motstånd mm.
Underliggande och dold dynamik kan i konstellationen belysas och bli tydlig när vi i slappnar av och kommer i kontakt med vår inre visdom. Nya perspektiv och möjliga lösningar kan då bli synliga. Metoden kan användas på både personliga och yrkesmässiga dilemman.
Vi börjar med några övningar för att skapa närvaro och avslappning i kroppen. Den som har en viktig fråga att utforska kan sätta upp en konstellation. Med hjälp av den närvarande gruppen skapas en scenisk gestaltning av det problem man vill utforska. Representanter för det aktuella systemet placeras ut i rummet. Med stöd av ledaren testas olika förslag för att förstå och hitta lösningar i konstellationen.
Det är mycket givande och lärorikt även att delta som representant i någon annans konstellation. Det krävs inga förkunskaper, alla kan delta i en konstellation.
Det finns fler sätt att arbeta med att förstå komplexiteten och samspelet mellan olika delar i ett system. Social Presencing Theater SPT, innehåller oilka metoder som t ex kan användas i en grupp för att öka medvetenheten om hur vi påverkas och påverkar i de system vi ingår i.
Rollspel och forumteater kan användas för att testa vad som händer i olika scenarios eller för att träna upp önskvärda förmågor. En möjlighet att verkligen få känna på och använda och bemötas av olika förhållningssätt.
Ärliga och empatiska samtal leder till effektiv kommunikation. Jag arbetar t ex med samtalsmodellen NVC, ”Non Violent Communication” som utgår från ett helhetsperspektiv på människan. En modell som kan användas både i arbetet och privat.
”Everything has changed exept our way of thinking” Albert Einstein
Det språk vi oftast har fått lära oss har sina rötter i forntiden och bygger på ett rätt och fel tänkande.
Vi har lärt oss hur vi bör tänka och agera istället för att utgå från vad vi behöver och vad som skapar meningsfullhet.
Vi behöver ett språk som skapar förutsättningar för empati, tydlighet och ansvarstagande. Vikan träna upp vår dialogkompetens. Alla som ingår i ett system har en roll och behöver dialogkompetens för att kunna utveckla sin fulla potential.
För att lära sig framgångsrik kommunikation gäller det att praktisera. Då kan man lära sig vad som fungerar. Därför använder jag mycket rollspel och samtalsträning varvat med teori när jag har kurser i kommunikation.
Det kan finnas konflikter mellan individer eller delar i en grupp. Mitt upplägg ser ut ungefär så här:
Ibland är det värdefullt att få egen tid för att gå till botten med viktiga situationer. Det kan t ex handla om mönster som ständigt upprepas, en önskan om att nå en dröm eller dilemman som behöver klargöras.
De metoder jag använder utgår från en helhetssyn på individen. Vi består av mer än bara intellekt och vi är en del i olika system - på arbetet och på fritiden
Förutom coaching använder jag även andra metoder som t ex rollspel, konstellationer och olika tester som t ex EQ-i.
Coaching utifrån individuella behov kan även genomföras i grupp. Gruppdynamiken ökar den individuella nyttan genom t ex möjlighet till spegling och feedback från flera.
Jag arbetar med testning och grupputveckling enligt Susan Wheelans teorier och forskning om effektiva och välfungerande grupper, Integrated Modell of Group Development.
Alla grupper går igenom faser i sin utveckling och kan ha nytta av stöd för att snabbare komma framåt i processen mot att bli en ansvarstagande, samverkande och effektiv grupp. När medlemmarna i en grupp har kunskap om vad som behövs för att en grupp ska kunna utvecklas optimalt är det lättare att ta eget ansvar.
Tio nycklar till produktivitet för en grupp;
Jag hjälper gruppen igenom de olika utvecklingsfaserna och ger verktyg till gruppen att hantera situationer som är en utmaning för just den gruppen.
I handledningen utgår jag både från generell forskning om gruppers utveckling och arbetar med gruppens specifika önskemål och problematik.
Inre hållbarhet - Hitta vägar för att leva i linje med behov och drömmar. De är lätt att ätt att tappa bort sig själv i alla borden och måsten.
Yttre hållbarhet – Fungera tillsammans med olika former av liv som människor, djur och natur. Där delarna behöver samspela för det den gemensamma helheten.
I ett företag behöver hållbarhet beaktas på flera plan. Är det vi gör hållbart för individen, för gruppen, för organisationen som helhet, för kunden och för omvärlden?
Hållbarhet är akut viktigt i vår tid. Den globala utvecklingen går så snabbt, vi behöver följa med, ställa om vårt sätt att arbeta t ex i en pandemi eller naturkatastrofer. Det handlar om vår kropp, vårt sinne och naturen som helhet. Vi behöver kunna ha ett öppet sinne, lyssna inåt som individer och i grupper. Slappna av trots stressig omgivning så att vi snabbt kan ställa om och skapa hållbara lösningar.
Vad kan vi göra för att underlätta hållbar förändring;